/ iStock/Getty Images
Ядрен инженер от ВМС на САЩ и съпругата му учителка бяха арестувани, след като се опитаха да продадат секретни планове за подводници на представител на чужда държава, който всъщност беше агент на ФБР под прикритие, съобщи Министерството на правосъдието.

42-годишният Джонатан Тоби и съпругата му Даяна, на 45 години са заловени в Западна Вирджиния, по време на предаване на SD карта с информация.
Обвинението твърди, че Тоби, който, според страницата в LinkedIn, е служител на флота от 2012 г., повече от година е продавал информация на лице - агент на неназована чужда държава.

Разбра се кой е руският шпионин у нас

Три дни преди ареста съпрузите се разбрали да оставят карти, съдържащи тайни схеми на ядрена подводница. В замяна трябвало да получат 100 000 долара в криптовалута.

Картите са били скрити в сандвич с фъстъчено масло, пакет с дъвки и кутия лейкопласт.

Тоби се опитал да продаде информация за "военно чувствителни елементи на дизайна, експлоатационните параметри и експлоатационните характеристики на подводни реактори от клас Вирджиния", пише в обвинението.

Съветникът на директора на „Роскосмос“ обвинен в шпионаж за НАТО

Семейната двойка ще бъде съдена за заговор за предаване на чужда държава на информация, свързана с дизайна на американските ядрени подводници, заяви генералният прокурор Мерик Гарланд.