Американците се плашат както от Тръмп, така и от Клинтън
Американците се плашат както от Тръмп, така и от Клинтън / Guliver/Getty Images

Голямо мнозинство от американците са изплашени от кандидатите, които останаха в президентската надпревара. Това показва ново изследване на Асошиейтед прес и на социологическия институт Джи еф Кей.

Осемдесет и един процент от американците казват, че се страхуват от един от двамата кандидати за президент - Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

Тръмп с нова порция тежки обиди към Хилари Клинтън

От тези 81 процента от анкетираните три четвърти казват, че ще гласуват за някой от двамата претенденти, не защото го подкрепят, а защото искат другият, от когото се страхуват, да не дойде на власт. За останалата една четвърт няма значение кой ще спечели изборите, защото тези хора се страхуват и от двамата кандидати.

Ако Хилари Клинтън спечели, ще започна вероятно да обмислям самоубийство. Определено не съм й фен, казва 67-годишният Денис Фернандес от град Флорънс, щата Аризона.

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп поведоха "война" в Туитър

Ако Тръмп спечели, ние вероятно ще се преместим в Малта или Нова Зеландия, вече проверихме как стоят нещата там, казва Лоурънс Джеймс, 55-годишен жител на Дърам, щата Северна Каролина.

Някои от анкетираните признават, че се страхуват, че Тръмп и Клинтън могат да вземат прибързани решения, а други - че досега не са научили от изявленията им как ще се справят с проблемите на страната.

Петдесет и шест процента от американците казват, че ще се уплашат, ако Тръмп спечели изборите. Само 22 процента казват, че ще бъдат горди, че той стане президент, показва допитването.

Четиридесет и осем процента от анкетираните ще се уплашат, ако Клинтън стане президент. Само 27 процента казват, че ще бъдат горди с нейното избиране.

Американците вярват повече на Клинтън, отколкото на Тръмп

От допитването има една добра новина за Клинтън: близо две трети от американците смятат, че тя ще спечели изборите.

Анкетата показва също, че половината от собствените поддръжници на Клинтън я възприемат като малко или напълно нечестна, а над една трета - като малко или напълно несимпатична.

Челси Клинтън vs. Иванка Тръмп: Победител е Иванка

Четиридесет и седем процента от привържениците на Тръмп смятат, че той е малко или напълно неучтив. Тридесет и девет процента го възприемат като малко или напълно несимпатичен. Тридесет и един процента смятат милиардера за малко или за напълно неквалифициран за поста. 14 процента от поддръжниците на Тръмп са на мнение, че той до известна степен е расист. Жените повече от мъжете имат положително мнение за Клинтън (40 срещу 33 процента). 68 процента от цветнокожите, 52 процента от хората от латиноамерикански произход и 28 процента от белите одобряват кандидатката на демократите.

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън се оказаха роднини

Когато става дума за Тръмп, мъжете повече от жените имат положително мнение за него (34 срещу 28 процента) 40 процента от белите, 13 процента от хората от латиноамерикански произход и 7 процента от цветнокожите одобряват кандидата на републиканците.

Източник: БТА