Американците се готвят за нова снежна виелица
Американците се готвят за нова снежна виелица / снимка: Reuters

Федералните правителствени учреждения в американската столица ще останат затворени и днес, обявиха властите във Вашингтон, където жителите се подготвят за нова снежна виелица, още неуспели да разчистят след бурята, парализирала града през уикенда. Нова зимна буря се очаква да връхлети атлантическото крайбрежие на САЩ днес около обед /17,00 ч. по Гринуич/ и да продължи и утре, прогнозира националната метеорологична служба. Прогнозата за снежната покривка е от 10 до 20 инча /25-51 см/, съобщи Ройтерс. Те ще се прибавят към сегашните 32 инча /81 см/ сняг, който затрупа района на Вашингтон. Очаква се бурята да засегне и други големи градове по Източното крайбрежие като Балтимор и Филаделфия, и да стигне чак до Ню Джързи и Ню Йорк.

Федералните служители във Вашингтон вчера си останаха вкъщи, затворени бяха и училищата и повечето магазини. Обичайната цена от 20 долара за пътуване до летището достигна "снежно равнище" от 100 долара и въпреки това желаещите пътници трябваше да се редят на опашка и да увещават шофьорите да ги вземат.

Сенатът се събра в умален състав за няколко минути, само за да обяви 24-часова почивка. Лидерът на мнозинството Хари Рийд, по изключение облечен с пуловер над обичайната риза и вратовръзка, обясни, че е трудно да се работи, докато не всички улици са почистени, а метрото работи в ограничен режим. Демократът от Вирджиния Марк Уорнър удари чукчето, за да маркира началото и края на сесията. Третият присъстващ сенатор бе новоположилият клетва републиканец от Масачузетс Скот Браун.

Според властите ще минат няколко дни, преди да се разбере колко ще струва разчистването на снега, пише БТА. Мериленд вече е похарчил 50 от 60-те млн. долара, предвидени в щатския бюджет за целта. Във федералния окръг Колумбия властите обявиха, че са надхвърлили бюджета от 6,2 млн. още преди бурята. В Пенсилвания вече са изразходвали половината от техния бюджет за зимни операции от 245 милиона. долара, също преди бурята, а Вирджиния още преди да падне първата снежинка е изразходвала 72 процента от предвидените за отстраняване на сняг и лед 54 млн. долара.