Американците подкрепят изтеглянето на военните от Ирак
Американците подкрепят изтеглянето на военните от Ирак / netinfo

Петдесет и девет на сто от американците подкрепят приемането на проектозакон, предвиждащ изтеглянето на американския военен контингент от Ирак да приключи до август 2008 г. Това сочат резултатите от публикувано вчера проучване на "Пю рисърч сентер", цитирано от Франс прес.

Трийсет и три на сто от участвалите в анкетата са заявили, че искат Камарата на представителите да гласува "против" подобен законопроект.

В петък Камарата на представителите на американския Конгрес прие законопроект, който обвързва финансирането на войната в Ирак с изтегляне на американските войници от страната до 31 август 2008 г. Президентът Джордж Буш веднага обяви, че ще наложи вето на проектозакона.

40 на сто от запитаните са изразили мнение, че американските военни операции в Ирак протичат много добре или по-скоро добре, при положение че това мнение е било споделено от 30 процента от американците миналия месец. 44 на сто от запитаните смятат, че допълнителното изпращане на американски войници не е променило положението в Ирак. 27 на сто са на мнение, че положението се е подобрило, а 19 процента са на противоположното мнение.

Проучването е било извършено в периода 21-25 март и е обхванало 1503 души.