Америка напомни на Ирак, че е верен приятел и отдаден партньор
Америка напомни на Ирак, че е верен приятел и отдаден партньор / снимка: Reuters
Америка напомни на Ирак, че е верен приятел и отдаден партньор
48166
Америка напомни на Ирак, че е верен приятел и отдаден партньор
  • Америка напомни на Ирак, че е верен приятел и отдаден партньор

Днес официално се отбеляза края на Американската война в Ирак. С церемония в Багдад, на която присъстваше и шефът на Пентагона Леон Панета, преобладаващо бялото знаме на американската мисия в Ирак беше свалено и внимателно сгънато. Последните американски войници ще напуснат страната преди края на декември.

Почти девет години след инвазията която свали от власт Саддам Хюсеин, последните 4000 американски войници официално приключиха мисията си в Ирак. От американската армия обявиха, че след себе си оставят едни „добре подготвени иракски военни сили, които са готови да посрещнат всяко едно предизвикателство, което може да им се изпречи”. Американският секретар по отбраната Леон Панета прочете оптимистична реч за „независимата, свободна и суверенна държава”, която той оставя.

„Днес предприемаме важен преход. Чрез него напомняме на Ирак, че Америка е негов верен приятел и отдаден партньор. Ние дължим нашите усилия на всичките хора, които са се жертвали за тази война”, заяви той.

В отговор на оттеглянето имаше демонстрации в град Фалуджа, където беше изгорено американското знаме. Иракчаните изразяваха своето недоволство от ситуацията.

„Какво са постигнали? Нищо! От деня, в който пристигнаха, те започнаха да опустошават тази държава. Оттогава насам те сеят семената на раздялата и религиозната омраза”, коментираха местни.

Американците са последната западна военна сила, която все още присъства в държавата, след като Великобритания оттегли своите войски през май. От началото на бойните действия през 2003 г, почти 4800 коалиционни войници са убити в Ирак, близо 4500 от които са американци. Ранените са над 32 000. Около 10 000 са убитите от иракска страна войници по време на американската инвазията и боевете с армията на Саддам Хюсеин, а повече от 16 000 войници са убити от настоящата иракска армия. Общо жертвите в страната за последните девет години са около един милион души.