Алън Джонстън напусна Ивицата Газа
Алън Джонстън напусна Ивицата Газа / Снимка: БГНЕС

Кореспондентът на Би Би Си Алън Джонстън, държан в плен в Ивицата Газа в продължение на 114 дни от ислямистката групировка Армията на исляма, е освободен след като един от най-влиятелните мюсюлмански духовници в палестинската територия – шейх Сюлемайн ад Дая, е издал фатва, предаде Ройтерс. Новината беше съобщена от Абу Муджахид, говорител на палестинските Комитети за народна съпротива, който изигра активна роля в последните няколко дни за освобождаването на Джонстън.

Според Муджахид Армията на исляма и въоръженото крило на палестинското движение Хамас, управляващо от юни Ивицата Газа – Бригадите "Изедин ал Касам", са се договорили да приемат условията на фатвата на мюсюлманския духовен лидер, независимо какви са те. После Сюлемайн ад Дая издал фатвата, в която се настоявало за освобождаването на Джонстън, и двете групировки приели нейното условие, заяви Муджахид.

Висшият представител на Хамас Махмуд Захар от своя страна уточни, че похитителите на Джонстън са го освободили безусловно. Кореспондентът на Би Би Си, който беше освободен по-рано тази нощ, вече пътува от Ивицата Газа към Ерусалим, предадоха световните агенции. По-късно днес той ще бъде посрещнат в британското консулство в Ерусалим, а после ще бъде качен на самолет от Тел Авив за Лондон, предаде Франс прес.

Бившият палестински премиер Хания припомня, че свободата на Джонстън е била приоритет на Хамас, откакто пое контрола над Ивицата Газа, предаде Франс прес. Той изрази надежда, че в скоро време ще бъде постигнато и споразумение за освобождаването на израелския ефрейтор Гилад Шалит, който беше похитен от три палестински групировки, сред които и Хамас, на 25 юни миналата година, предаде Франс прес.