/ iStock/Getty Images
След удължаването на противовирусните мерки в Русия до 11 май властите настоятелно призоваха гражданите да не излизат и да не канят гости вкъщи по време на майските празници. Също и да не употребяват алкохол - той намалява "способността на организма да се бори с инфекциозни заболявания като Ковид-19", пише в. "Комерсант".

Ситуацията с коронавируса в Москва и Подмосковието все още е най-тежка в цяла Русия. Времето обаче е слънчево - както в края на март, когато въпреки забраните мнозина московчани палеха барбекюта из парковете и броят на новите заразени в града постоянно растеше, посочва вестникът.

"Комерсант" цитира скорошно изявление на Анна Попова, шеф на федералната служба Роспотребнадзор: ако хората в Русия "провалят" самоизолацията по време на майските празници, "това ще ни върне в същата точка, която сме оставили зад гърба си".

Русия и по-специално Москва имат всички шансове за сравнително благоприятен изход от пандемията, гласи оценка на столични експерти медици, цитирана в изданието "Аргументи недели".

Москва полага усилия да следва най-добрия световен опит - своевременно въведе карантинни мерки, дигитални пропуски, стимули за лекарите, работещи с коронавируса. В рекорден срок - буквално за месец, там бе изграден нов инфекциозен комплекс с 800 легла и 770 апарата за белодробна вентилация. Ред болници се препрофилират. СЗО признава, че Русия се справя добре с пандемията - броят на болните все още расте, но без скокове, не расте "вертикално", добавя изданието.

Икономическите трудности заради вирусната пандемия и спада в цените на петрола се отразиха на трудовия пазар в Русия, отбелязва в. "Росийская газета". За разлика от друг път обаче хората не търсят толкова активно нови или по-добри работни места; същевременно се запазва търсенето на нови кадри. По време на предишните кризи от 2008-2009 и 2014-2015 г. тенденцията бе съвсем друга - търсенето на работа растеше експлозивно, а вакантните места рязко намаляха, пише официозът.

Според експерти, цитирани в статията, дори при втора вълна от пандемията в Русия "и още някакви нови негативни изходни данни" безработицата едва ли ще надхвърли 8 на сто. През март по официални данни тя бе 4,7 процента, напомня изданието.

Отказът от карантина не бе особено полезен за икономиката. Макропоказателите на страните "Ковид-дисиденти" се влошиха, независимо че предприятията им работеха, пише в. "Независимая газета".

Опитите за преминаване през кризата без карантина с цел запазване на икономическия ръст, меко казано, не постигат успех. Швеция се отказа да затвори бизнеса и е застрашена от срив на икономиката с 10 процента на годишна база. Спад на икономиката има и в Беларус, също отрекла да има нужда от карантина. Смъртността сред шведите също е по-висока, отколкото в съседните страни, се отбелязва в материала.

"Безкарантинната политика може да се отрази добре на БВП, но трябва да се отчитат и дългосрочните проблеми. Негативното влияние върху здравето на хората и евентуално по-високите разходи за медицина в бъдеще - за възстановяване на изгубената трудоспособност", коментира Павел Сигал от управата на бизнес сдружението "Опора на Русия".

Коронавирусът промени сериозно битовите навици на хората в цял свят, но сред негативните експертни прогнози има и изключения, изтъква онлайн изданието "Лента", изреждайки "плюсове на пандемията".

Специалисти прогнозират, например, че в Русия ще се повиши интересът към "алтернативни и същевременно легални начини за припечелване, включително към фондовия пазар". Напоследък руските борси бездруго регистрират много нови клиенти, но повечето пъти автоматично - няма реални намерения за сделки. Сега положението може коренно да се промени - доходите намаляват и хората ще търсят по-изгоден начин на инвестиране, пише електронният вестник.
Всеки пети жител на Русия усеща, че не може повече да търпи самоизолацията. Над половината са уморени от днешното положение, сочи допитване, поръчано от в. "Известия".

Хората вече планират как да живеят след вдигането на ограниченията. Но всеки десети ще трябва да намали харчовете, а една трета от запитаните, щом свършат трудните времена, ще гледат да спестят нещо за черни дни. Банкерите очакват броят на депозитите да нарасне още до есента, допълва всекидневникът.
Прогнозирайки тенденциите в "посткоронавирусния свят", американският политолог Параг Хана посочва в интервю за "Известия", че днес "миграцията е спряла, това е изкуствен процес, какъвто не сме виждали преди".

"Щом кризата отмине, ще видим крайно интересен експеримент - връщане на тенденцията за миграции. Вдигнат ли веднъж бариерите, огромен брой хора ще искат според мен да напуснат страните, в които епидемията не срещна достатъчно противодействие и здравната система не се справи. Мисля, че ще станем свидетели на този експеримент догодина и той наистина ще е впечатляващ", заявява анализаторът.

Във връзка с "бурните оплаквания сред либералната общественост от суровите наказания за нарушения на самоизолацията в Русия" онлайн изданието "Взгляд" критикува "наивните представи", че федерацията се превръщала в "полицейска държава" и "дигитален затвор".

Руският закон и правоприлагащата практика в тази сфера са "далеч по-хуманни", отколкото в Европа, използваща "наистина драконови мерки в борбата с нарушителите", твърди електронният вестник.

Испания, например, е въвела четиристепенна система от финансови наказания и "цифрите на възможните загуби. . . би трябвало да приковат един испанец към дивана по-здраво от всяка верига". Френският президент стана първият държавен лидер в света, призовал Епъл и Гугъл да свалят защитата от личните данни на потребителите - естествено с цел гарантиране на сигурността и контрола върху заразата.

В Канада пък контролът се осъществява от конната полиция и глобите за нарушение на карантината стигат до 750 000 долара - може и с добавка от шест месеца затвор. А който подложи на риск други хора, е застрашен от още по-сурово наказание - до 1 милион долара глоба и три години лишаване от свобода, разказва "Взгляд".