/ iStock/Getty Images

Четиринадесет души са починали от алкохолно отравяне в Русия, съобщиха официални лица в петък, а следователите започнаха наказателно разследване.

Още осем души са били хоспитализирани в област Оренбург, която се намира на около 1500 км. югоизточно от Москва в южната част на Урал.

"Към момента знаем за 22 жертви, 14 от които са починали", заявиха от кабинета на губернатора в приложението за съобщения Telegram. Губернаторът Денис Паслер заяви, че регионалните власти са започнали проверки на дистрибуторите на алкохол.

Седем починали след отравяне с фалшив алкохол в Турция

"Преди да бъдат получени резултатите от проверките, всяка консумация на алкохол може да застраши живота ви", предупреди Паслер жителите на региона.

В петък поделението на Следствения комитет в Оренбург съобщи, че е започнало пет проверки, включително за продажба на стоки, които не отговарят на стандартите за безопасност. Трима души са били задържани във връзка със смъртните случаи.

Единият от тях - 29-годишен мъж от град Орск - е заподозрян в производство на сурогатен алкохол, се казва в изявление на следователите. Разкрит е и цехът за производство му.

Домашно приготвените спиртни напитки и домакински продукти, съдържащи алкохол, са популярни в целия бивш Съветски съюз като евтина алтернатива на стандартните марки, но също така консумацията им води до голям брой смъртни случаи, свързани с алкохола.

Искат арест за наш търговец, пласирал алкохол-менте в Гърция

Тези, които ги купуват, обикновено са в тежко социално положение.

През 2016 г. десетки хора умряха в сибирския град Иркутск, след като пиха есенция за баня, съдържаща метанол - токсично вещество, използвано в антифриза.

БГНЕС