Али Абдула Салех получава имунитет
Али Абдула Салех получава имунитет / снимка: Reuters, архив

Преходното правителство на Йемен одобри проектозакон, който предоставя на бившия президент Али Абдула Салех и всички негови съветници имунитет от съдебно преследване, съобщава изданието "Йемен Пост".

В документа, който трябва да бъде официално одобрен и от парламента, се казва, че президентът "Али Абдула Селех и тези, които са работели с него, включително в цивилните и военни органи, а също така в службите за сигурност по време на неговото президентство, получават съдебен имунитет и юридическа неприкосновеност".

Този документ беше разработен според инициативата на Съвета за сътрудничество на арабските страни в Персийския залив. Салех подписа инициативата в края на миналата година. В замяна на съдебния имунитет той се съгласи доброволно да предаде властта.

Антиправителствените демонстрации и искания за оставката на Салех, който беше на власт в продължение на 33 години, започнаха в Йемен в началото на февруари 2011 година, припомня БГНЕС.. По данни на западните медии, по време на вълненията са загинали стотици хора, а хиляди са ранени. След оставката на Салех протестите в страната продължиха. Сега многохилядни демонстрации искат той да бъде изправен пред съда.

Агенция Асошиейтед прес отбелязва, че одобреният от временното правителство документ е учудил мнозина в Йемен, защото се е смятало, че само Салех и неговите роднини ще получат имунитет, а не всички, които са работили в неговата администрация.