Алесандра Мусолини напуска групата на крайната десница в ЕП
Алесандра Мусолини напуска групата на крайната десница в ЕП / netinfo

Евродепутатът Алесандра Мусолини обяви, че напуска групата на крайната десница в Европейския парламент след спречкване с румънските евродепутати заради експулсирането на румънци от Италия, предаде Франс прес.

В писмо до председателя на парламента Ханс-Герт Пьотеринг тя обяснява, че е решила да напусне "Идентичност, традиция, суверенитет", групата на крайната десница в Европарламента, поради "обидните изявления" на Корнелиу Вадим Тудор, шеф на петте румънски евродепутати от групата.

"Да обвиняваш в ксенофобия и нетолерантност някого като мен, който единствено е осъждал събитията, представляващи част от черната хроника в Италия през последните години, означава само, че ти липсват аргументи", продължава тя. Преди десетина дни, след брутално убийство на италианка от имигрант - румънски ром, внучката на Дучето бе заявила, че "пред лицето на такава бруталност италианският посланик трябва да бъде призован незабавно да напусне страната и всички румънски граждани да бъдат третирани като персона нон грата", припомня Франс прес.

Реакцията на румънските евродепутати не закъсня и след няколко дни Тудор заяви в комюнике: "Ние не желаем говорител на ксенофобията, нетолерантността и расизма от фашистки тип, който се възползва от косвената ни подкрепа, да се чува в Европа". Партията "Велика Румъния" не желае да има повече нищо общо с Алесандра Мусолини, която си позволява подобно кощунство срещу нашия народ, добави Тудор.

"Голям проблем за мен, а не за Тудор е, ако стотици румънки идват да проституират по италианските улици. За мен, а не за него е голям проблем, ако животинското насилие на банди от Румъния убива италианци", продължава Мусолини в писмото, публикувано в сайта на нейната партия "Социално действие".

Евродепутатът подчертава, че благодарение на снизходителното отношение на всички румънски политици ситуацията в Италия е станала непоносима. Мусолини уточнява, че ще седи в парламента заедно с независимите евродепутати.