Александър Шаленберг
Александър Шаленберг / Gulliver/Getty Images
Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг заяви днес, че страната му ще запази неутралния си статут, предаде Ройтерс.

Други две държави от Европейския съюз - Швеция и Финландия, промениха датиращи от десетилетия външнополитически позиции, подавайки кандидатури за членство в НАТО с оглед на руската инвазия в Украйна.

"Ситуацията за нас изглежда малко по-различно", каза Шаленберг за германското радио "Дойчландфунк", като изтъкна, че в Австрия има много голяма обществена подкрепа за неутралитета.

По думите му Австрия, която получава 80 процента от своя природен газ от Русия, ще продължи да предоставя хуманитарна подкрепа на Украйна, а не смъртоносни оръжия.

"Ние оказваме значителна помощ, но не с военни боеприпаси. Аз мисля, че помощта за Украйна не може да се свежда само до военни боеприпаси", заяви той.
Нахлуването на Русия в Украйна, започнало на 24 февруари, доведе до промени в политиката за национална сигурност на много европейски държави, отбелязва Ройтерс. 

Финландия и Швеция днес официално подадоха заявки за присъединяване към НАТО, което е една от най-значителните промени в архитектурата на сигурността в Европа от десетилетия.

Швейцария, която не членува в ЕС и отдавна е известна с неутралния си статут, също все повече клони към присъединяване към алианса, заяви за Ройтерс по-рано този месец ръководителят на политиката за сигурност в швейцарското министерство на отбраната.
БТА