Албер II натовари Ги Верхофстат да състави временно правителство
Албер II натовари Ги Верхофстат да състави временно правителство / netinfo
Белгийският крал Албер Втори натовари премиера Ги Верхофстат бързо да състави временно правителство, което да се заеме с неотложните въпроси, съобщи в комюнике дворецът, цитиран от Франс прес.

Верхофстат, който е представител на партията Фламандски либерали и демократи, също така трябва да започне преговори за институционални реформи. Кралят прибягна до този ход, след като страната е в политическа криза вече половин година, пише БТА.

Верхофстат е начело от 2003 г. на коалиционно правителство на либерали и социалисти. Победа на парламентарните избори на 10 юни тази година удържа партията Християндемократи и фламандци-Нов фламандски алианс, на Ив Льотерм.

След месеци на неуспешни опити за съставяне на коалиционно правителство, Льотерм върна мандата на 1 декември. Основен препъникамък в преговорите с либералите станаха разногласията между фламандско- и френскоговорящата общност. Фландрия настоява да получи по-голяма автономия - искане, на което се противопоставят останалите два автономни района - Валония и Брюксел.