Албанско писмо със закани срещу Никола Груевски
Албанско писмо със закани срещу Никола Груевски / снимка: Guliver/Getty Images

Армията за национално освобождение (УЧК) съобщи, че в близко време ще организира нападения срещу територии, населявани от „славяно-македонско” население, а сред целите ще бъдат македонският премиер Никола Груевски и други политици, както и „предатели” от албанските среди, съобщават македонски медии.

В съобщението, което е подписано от „Командир Кущрими”, УЧК поема отговорност за изстрелването на три гранати срещу сгради в луксозния жилищен комплекс „Соравиа” в квартал Водно на Скопие на 29 септември. Тази атака, както е уточнено в писмото, е била насочена срещу „предател на албанския народ“, за какъвто е обявен инспектор Ариф Асани.

Македонското МВР по-рано беше съобщило, че при обстрела на сградата в комплекса „Соравиа” са използвани 40-милиметрови гранати, каквито бяха използвани и при нападението срещу сградата на правителството на Македония през април, и че се провежда сериозно разследване на заплахите на УЧК.

В писмото също така е отбелязано, че „бойни части на УЧК са способни да изпълнят всякакви операции в което и да е македонско населено място”. Властите в Скопие са призовани да освободят всички арестувани в „показните политически процеси от 2003 г. до последните трагични събития в Куманово”.

Радикалната военизирана организация на албанските националисти в Македония УЧК беше обявена за разформирована след македоно-албанските сблъсъци през 2001 г., и въпреки това отговорността за няколко сблъсъци с използване на оръжие през 2015 г. бяха приписани на привърженици на групировката.

Източник: БГНЕС