/ Thinkstockphotos
Депутати от опозицията в Албания хвърлиха в парламента димки, с което изразиха протеста си срещу избора на нов главен прокурор от управляващите социалисти.

Преди гласуването десният опозиционен лидер Лулзим Баша отправи критики към социалиста и премиер Еди Рама, че искал да назначи „кукла“, която да изпълнява нарежданията му.

Обвинението беше отправено, когато в ход е разследване на Саймир Тахири, близък съюзник на Рама и който заемаше до март поста министър на вътрешните работи. Той е обвинен, че е поддържал връзки с международни трафиканти на канабис.

Масов бой в турския парламент заради законодателни промени (ВИДЕО)

Депутати от опозицията се опитаха днес напразно да спрат назначаването, но в крайна сметка Арта Марку се закле като прокурор, докато дим все още изпълваше залата. "Назначаването на Марку е конституционно нарушение и може да доведе до дестабилизация на страната", каза Баша в неделя вечер.

Той каза още, че задачата да се назначи нов главен прокурор трябва да е на висшия съвет на прокуратурата, тъй като планът за реформа на действащия закон, който все още не е гласуван, е изложен. "Рама ни моли да нарушим конституцията, защото той иска главен прокурор в шепата си", добави Баша.

Депутати се сбиха в украинския парламент (ВИДЕО)

Марку трябва да запълни ролята през следващите два до три месеца или докато не бъде създаден нов висш съвет на прокуратурата. Няколко хиляди активисти протестираха и извън парламента, като скандираха: "Рама, махай се!". Някои демонстранти се опитаха да влязат в затворената сграда, което доведе до паника.
БГНЕС