Ал Кайда в Ирак се разграничи от призив на Осама
Ал Кайда в Ирак се разграничи от призив на Осама / netinfo

Иракският клон на Ал Кайда нарече лъжа видеозаписа на представящия се като един от ръководителите на джихада в Ирак шейх Абу Осама ал Ираки, в който той призовава лидера на Ал Каида Осама бин Ладен да се разграничи от иракския клон на организацията, предаде агенция Франс прес.

"Кръстоносците, чийто план за Ирак е в безизходица, разпространяват сега лъжи и слухове. Последният беше запис на неизвестен, покрит с качулка човек, призоваващ шейх Осама бин Ладен да анулира клетвата за вярност на организацията на Ал Кайда в Ирак. Тези лъжи свидетелстват за мащаба на безизходицата, в която се намира кръстоносният алианс", се посочва в съобщението, чиято автентичност не е установена.

Във видеозаписа, разпространен в четвъртък, маскираният говорител изброява и редица "отклонения" на иракския клон на Ал Каида. Сред тях са бомбените нападения срещу училища, болници и жилища на мюсюлмани и убийството на имами и членове на други джихадистки групи в Ирак.

От няколко седмици американските и иракските сили съобщават за война срещу иракския клон на Ал Кайда, водена от влиятелни сунитски племена от размирната провинция Анбар.