Ал Кайда сe закани да отмъсти за убийството на един от лидерите й
Ал Кайда сe закани да отмъсти за убийството на един от лидерите й / netinfo

Иракската групировка "Ислямска държава в Ирак", ръководена от Ал Кайда, обеща да отмъсти за убийството на един от лидери й, ликвидиран миналата седмица от силите на коалицията. Заканата се съдържа в изявление на организацията, публикувано вчера в интернет, предаде Ройтерс.

"Обявяваме пред ислямския свят и пред всички бойци мъченичеството на нашия лидер и боец Абу Осама ат Туниси". О, Осама, войната между нас и тях (силите на коалицията) продължава и ние ще ги хванем и ще се бием с тях ...", се казва в съобщението на групировката.

Туниси бе смятан за един от най-активните и високопоставени бойци на иракската Ал Кайда, действащи в района, южно от Багдад, известен като "триъгълника на смъртта" и във Фалуджа, където миналата година американските сили водиха ожесточени сражения с бунтовниците.

Миналата седмица американските военни в Ирак съобщиха, че на 25 септември при въздушен удар на американските сили е бил убит Абу Осама ат Туниси, ключова фигура за Ал Кайда в Ирак, замесен в много нападения и в отвличане на американски войници.