Ал Кайда разпространи видео по случай нападенията от 11 септември
Ал Кайда разпространи видео по случай нападенията от 11 септември / Reuters, архив

Ал Кайда разпространи в интернет видеоматериал по случай десетата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, предаде Франс прес, като се позова на американския център на наблюдение на ислямистките сайтове SITE.

Едночасовият запис съдържа аудио послание от новия лидер на терористичната мрежа Айман аз Зауахири и непоказвани досега кадри с убития през май тази година предишен неин водач Осама бин Ладен.

Все още не е наличен пълен превод на видеото, озаглавено "Зората на предстоящата победа".

В своето аудиопослание египтянинът Зауахири говори за Арабската пролет, ситуацията в Ирак и Афганистан и смъртта на Осама бин Ладен, предава БТА. Ал Кайда "поддържа арабските революции и се надява те да установят автентичен ислям и управления, основани на шариата", коментира лидерът на терористичната мрежа, за чиято глава САЩ дават 25 милиона долара. Той уверява, че тези "народни (революции) са вид загуба за Съединените щати".

Ал Кайда разпространи видео по случай нападенията от 11 септември
netinfo

Записът съдържа още кадри на Осама бин Ладен, намерени при щурма на американски командоси на обитавания от него жилищен комплекс в Пакистан. Това видео вече бе разпространено от Съединените щати, но без звук.

Бин Ладен прогнозира, че американците ще "свършат като роби" на мултинационалните корпорации и на "еврейските пари".