Ал Кайда превзе ключови райони от Аден
Ал Кайда превзе ключови райони от Аден / Thinkstock/Getty Images

Ключови райони от южния йеменски пристанищен град Аден паднаха в ръцете на Ал Кайда, предаде АП.

Бойците на Ал Кайда са превзели изцяло квартала Тауахи и патрулират улиците. В района се намират президентски дворец и кей, съобщават пожелали анонимност източници от силите за сигурност. Вашингтон смята йеменския клон на Ал Кайда за най-опасен.

Мощна експлозия разтърси сграда на разузнаването в централен Аден, предаде ДПА. Смята се, че той се дължи на поставените около сградата експлозиви.

Взривът бил усетен в целия град. Над сградата се издигал гъст дим. Не се съобщава за жертви, но независимият новинарски сайт „Ал Гад” съобщава, че атаката се приписва на свързани с Ал Кайда бунтовници.

Десетки йеменци, повечето от тях мирни граждани, загинаха днес при въздушните удари на водената от Саудитска Арабия коалиция и при сухопътни битки в Таиз, третия по големина град в страната, предаде АФП.

Невъзможно е да се установи точният им брой, под развалините има затрупани и живи, и мъртви, съобщи днес Международният комитет на Червения кръст. Според получената информация вчера по обяд жертвите са били 50, а вечерта са достигнали 80 души.

По други данни убитите са между 63 и 65 души. Броят на загиналите вчера е един от най-високите от началото на конфликта в Йемен през март.

В йеменския конфликт подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси и силите, лоялни на бившия президент Али Абдула Салех воюват срещу южни сепаратисти, местни и племенни милиции, сунитски екстремисти и войници, верни на президента Абд Рабу Мансур Хади.

Източник: БТА