Ал Кайда планирала газова атака в метрото на Ню Йорк
Ал Кайда планирала газова атака в метрото на Ню Йорк / netinfo

Седмичникът "Тайм" публикува ексклузивни откъси от още неизлязлата книга на американския журналист Рон Зускинд, според която Ал Кайда планирала атентат със смъртоносен газ в метрото в Ню Йорк малко преди началото на войната в Ирак
през март 2003 г.

Книгата със заглавие "Доктрината на единия процент" /The One Percent Doctrine/ твърди, че Вашингтон бил информиран за плана от агент на ЦРУ, проникнал в клетка на Ал Кайда, действаща в САЩ, отбелязва АФП.

Планът да бъде атакувана подземната транспортна система на Ню Йорк със смъртоносен газ, подобен на използвания в нацистките концлагери, бил спрян по заповед на заместника на Осама бин Ладен, Айман аз Зауахири, само 45 дни преди атентата. 

Американското разузнаване получило първите сведения за заговора от съдържанието на лаптопа на джихадист от Бахрейн, заловен в Саудитска Арабия в началото на 2003 г. В него имало планове за система за разпръскване на задушаващ газ циановодород, наричана "Мубтакар"/изобретение/. Специалистите в ЦРУ изработили прототип по плановете.

Устройството имало две отделни камери, едната за натриев цианид, другата - за стабилен източник на водород, като солна киселина. Печатът между двете можело да бъде счупен дистанционно, смесвайки двете съставки в отровен газ. Прототипът потвърдил най-лошите им страхове.

Уредът бил лесен за изработване и скриване, а масовите жертви - неизбежни, ако бъде задействан в затворено помещение. Той бил показан на президента Буш и вицепрезидента Дик Чейни още на следващата сутрин, което накарало президента да нареди да бъдат изпратени предупреждения а всички федерални равнища.

Разкриването на заговора, в който може да бъде използван уредът, станало приоритет. Макар че саудитците помагали повече от всякога, разпитите на заподозрените, свързани със собственика на компютъра,  не довели доникъде. Трябвало да се търси друг начин.

Макар общоприето да се смята, че САЩ не разполагат с агенти, внедрени в Ал Кайда. това не е вярно, пише журналистът. В течение на шест месеца преди това американски агенти получавали точни данни от информатор, назован от автора само като "Али", висш функционер на Ал Кайда, който смятал, че висшестоящите му ръководители грешат, атакувайки директно САЩ. Запитали го за "мубтакар" и за самоличността на арестуваните в Саудитска Арабия. Али знаел за заговора и идентифицирал главната фигура като  Юсуф ал Айери, "бързия меч", дясната ръка на Бин Ладен на Арабския полуостров. Той бил освободен само дни преди това от саудитските власти, които не знаели кой е.

Али разкрил, че Айери посетил Зауахири през януари 2003 г., за да го уведоми за заговора за атентат с газ цианид в метрото на Ню Йорк. Няколко уреда трябвало да бъдат поставени във вагони и на други стратегически места. Заговорът бил в ход и "часът нула" бил само след 45 дни. Но тогава, по причини, за които американското разузнаване може само да гадае, Зауахири отменил атаката. Али не знаел защо. Човекът, който можел да оговори -
Айери, бил убит при престрелка с саудитските сили за сигурност по време на бунта, организиран от Ал Кайда в кралството веднага след навлизането в Ирак.

Авторът цитира агент на ЦРУ, който се съмнява дали случайно е убит човекът, който би могъл да разкрие клетката, подготвила атентат с химическо оръжие на територията на САЩ. По думите му, саудитците само вдигнали рамене и казали, че хората им се престарали./БТА/