Ал Кайда отвлече самолет, летящ за Истанбул
Ал Кайда отвлече самолет, летящ за Истанбул / снимка: BGNES

Самолет, летящ от Кипър за Истанбул, е отвлечен и е кацнал за презареждане в южния турски град Анталия, съобщи частната турска телевизия Си Ен Ен Тюрк, цитирана от Ройтерс.

Похитителят е искал самолетът да лети за Техеран.


Според друга турска телевизия Ен Ти Ви (NTV), която цитира служител от авиокомпанията, на борда на самолета има 136 пътници и 6 души екипаж. Той е излетял от летището на град Еркан в Севернокипърската турска република.

Похитителите на турския самолет твърдят, че са членове на Ал Кайда, предаде турска телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Отвлеченият турски самолет е на авиокомпанията "Атлас джет", предаде Франс прес, цитирайки служител на компанията. Според пътник от самолета, на борда му е останал само екипажът.

Похитителите били двама, предаде Франс прес. Те поискали самолетът да бъде отклонен за Техеран или за Сирия, но пилотите казали, че трябва да презаредят гориво и кацнали в турския курортен град Анталия, съобщи един от ръководителите на авиокомпанията.
   

Протниворечиви са сведенията за похитителите, получени от пътниците. Според едни те казали, че са от Ал Кайда, според други говорели арабски и искали да стигнат до Сирия.
   

Неяснота има и около случилото се на летището в Анталия. Според един от пътниците всички пасажери са излезли през задния изход и на борда е останал само екипажът. Друг източник твърди, че само на някои пътници е било позволено да слязат от самолета.

От министерството на външните работи съобщиха за Дарик, че на борда на отвлечения самолет не е имало български граждани.