Ал Кайда и Ислямски джихад планират нападения в Германия
Ал Кайда и Ислямски джихад планират нападения в Германия / снимка: БГНЕС

Терористичните групировки Ал Кайда и Ислямски джихад планират нападения Германия, заяви директорът на Федералната криминална служба /БКА/ Йорк Цирке, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

"В светлината на изявления на Ал Кайда и Ислямски джихад ние сме сигурни, че е взето решение да се извършат нападения в Германия, посочва Цирке в интервю за в. "Тагесшигел". При все това, отбелязва той, в момента няма конкретно доказателство за предстоящо нападение.

Шефът на службата, еквивалентът на американското ФБР, казва също, че близо 50 кандидат-бойци от Германия са били обучени в терористични лагери в Афганистан и Пакистан. Някои от тях вече са се завърнали в Германия, уточнява Цирке.

За разлика от други държави като Испания и Великобритания, Германия не е ставала жертва на голямо терористично нападение през последните години, отбелязва Ройтерс. Но в интервюто Цирке посочва, че германската полиция е предотвратила седем заговора, включително нападения, планирани от трима мъже, арестувани в западната област Зауерланд миналата година. Властите смятат, че те са искали да извършат бомбени нападения срещу американски обекти в Германия.