Ал Джазира излъчи запис на Зауахири
Ал Джазира излъчи запис на Зауахири / netinfo

Сателитният телевизионен канал Ал Джазира днес излъчи откъси от видеозапис на втория човек в терористичната мрежа на Ал Каида, египтянина Айман аз Зауахири, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на Ал Джазира поясни, че записът бил направен преди съобщението за смъртта на Абу Мусаб аз Заркауи, тъй като Зауахири хвали усилията на лидера на Ал Каида в Ирак да се бори с наводените от САЩ сили в страната.

"Бог да благослови пророка на исляма в Ирак, непоколебимия герой на исляма, свещения воин Абу Мусаб аз Заркауи", казва дясната ръка на Осама бин Ладен. Той поздравява също
групировката Шура /съвет/ на муджахидините и бунтовниците в Ирак, "които се изправят срещу кръстоносците и техните съюзници вероотстъпници".

На записа Зауахири е застанал на черен фон и носи бял тюрбан и бяла туника. Той на няколко пъти размахва дясната си ръка с предупредително насочен показалец.

Помощникът на Бин Ладен призовава също мюсюлманите да отхвърлят референдума за палестинска държава. "Палестина е дом на исляма, а не предмет на компромис", заявява той.

"Призовавам мюсюлманите навсякъде по света да подкрепят братята в Палестина", казва той, споменавайки въоръжените ислямистки бойци, затворниците и техните семейства.

Зауахири изказва и мнение за суданския регион Дарфур и за кампанията на група египетски съдии за независимост на съдебната система.

Вторият по ранг в Ал Каида е коментирал политически въпроси и в предишни свои записи, припомня АП.