Акунин: Путинизмът няма да издържи дълго
Акунин: Путинизмът няма да издържи дълго / снимка: БГНЕС

Днешната политическа система в Русия - т. нар. путинизъм, "няма да издържи дълго", предрича известният руски писател Борис Акунин, цитиран от Франс прес. Акунин заявява, че е "песимист за Русия в краткосрочен план, но оптимист в средносрочен", въпреки че днес страната му "тъне в мрак".

"Страхувам се, че ще трябва да се плати висока цена за смяна на режима", изтъква литераторът пред АФП в кулоарите на фестивала "Джоузеф Конрад", организиран в Краков (Южна Полша) в чест на големия британски писател от полски произход.

Руският "режим без съмнение ще си отиде, просто защото е извънредно неефикасен, един исторически анахронизъм", допълва Акунин - създател на прочутия детектив Ераст Фандорин, събрал ведно черти на Джеймс Бонд и Шерлок Холмс в романи из живота на царска Русия от предреволюционния период.

Запитан за видимо ефективните действия на руската власт в Украйна, Акунин признава, че "не знае много добре какво става там", но изразява убеденост, че "руската заплаха е фактор, сплотяващ украинската нация". Като основен проблем на украинците той определя "същия като в Русия - корупцията".

Участвал в демонстрации срещу Путин в Москва, писателят наред с книгите за Фандорин пише история на Русия в 8 тома, два от които вече са излезли.

Манталитетът на руския народ според него има твърде дълбоки корени, стигащи "чак до Златната орда. Днешна Русия е наследила далеч повече от империята на Чингис хан, отколкото от Византия", уверява той.

И заявява: "Не бих могъл да остана обективен, говорейки за Ленин или за Сталин. За последния ще може да се говори, едва щом стане невъзможно той да се върне отново. А сега виждаме нещо като ренесанс на сталинизма".

Източник: БТА