Актриса стартира онлайн петиция в подкрепа за Сейф ал Ислам
Актриса стартира онлайн петиция в подкрепа за Сейф ал Ислам / Reuters, архив

Синът на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, получи неочаквана подкрепа - от израелска актриса и модел, която твърди, че е имала романтична връзка с него, предаде Асошиейтед прес.

Орли Вайнерман стартира онлайн петиция, призоваваща либийските власти да освободят Сейф ал Ислам, който по думите й е изоставен от международната общност и заслужава справедлив процес извън Либия. Петицията, която цели да събере 50 000 подписа, обвинява Международния наказателен съд в непрофесионално поведение на прокурорите и твърди, че Сейф ал Ислам е станал жертва на кампания в медиите, приписващи му престъпления, които не е извършвал и за които няма убедителни доказателства, посочва БТА.

В интервю за агенцията израелската актриса описва Сейф ал Ислам, с когото я запознали общи приятели в Лондон през 2005 г., като "много спокоен, любезен, истински джентълмен, със страхотно чувство за хумор". Твърденията за предполагаемата връзка на Вайнерман, участвала в популярни телевизионни израелски шоупрограми през 90-те години, се появиха за първи път в европейски таблоиди през 2006 г., но едва този месец тя го заяви публично, надявайки се да привлече внимание към тежкото му положение.

Според нея международната общност, Съветът за сигурност на ООН и същите страни от НАТО, осигурили военна подкрепа за либийските бунтовници, са отговорни за безопасността на Сейф ал Ислам. Тя ги призова да положат повече усилия, за да бъде предаден под опеката на Международния наказателен съд. Според нея той би трябвало да бъде третиран като военнопленник, понеже е задържан на бойното поле. Особено критична е към бившия британски премиер Тони Блеър, който по думите й бил близък приятел на младия Кадафи и би трябвало да прояви известна лоялност и християнско съчувствие. Тя напомни, че Сейф ал Ислам убедил баща си да сложи край на либийската програма за оръжия за масово унищожение - важна стъпка за излизането на Либия от изолация, провъзгласена от Блеър за негов дипломатически триумф.