Активисти на тайландската опозиция блокираха националната телевизия
Активисти на тайландската опозиция блокираха националната телевизия / снимка: БГНЕС

Стотици активисти на тайландския опозиционен Народен съюз за демокрация /НСД/, въоръжени с тояги, ножове и огнестрелно оръжие проникнаха в зданието на националната телевизия и за няколко часа прекъснаха предаванията й, съобщи БТА. Хиляди други демонстранти блокираха без прояви на насилие ключови правителствени здания. Между 50 и 80 от нападателите на телевизията са били арестувани, но зданието остава блокирано. НСД отхвърля твърденията на нападателите на телевизията, че действат по нареждане на партийното ръководство.

Над 8000 демонстранти са блокирали достъпа до ключови правителствени сгради, в това число и зданието на министерския съвет и резиденцията на министър-председателя, и не допуснали служителите да отидат на работа. "От днес ние обявяваме много дълга ваканция за правителството", заявил един от лидерите на НСД пред журналисти. Извън столицата протестиращи са блокирали три от основните магистрали, които водят към Банкок.

По-късно днес опозицията се готви да изведе на улиците "стотици хиляди" и да извърши "народна революция".

Народният съюз за демокрация представлява пъстра коалиция от групи монархисти и обединения на бизнесмени, свързани с армията, посочва ИТАР-ТАСС. Представители на тайландските въоръжени сили обявиха, че няма да се намесват в събитията и нямат намерение да вземат властта с преврат, заявил началникът на генералния щаб генерал Анупонг Паоджинда, цитиран от АФП.

Протестите са нов етап от започналата през май кампания на НСД да принуди правителството на премиера Самак Сундараведж да подаде оставка. Опозицията смята, че Сундараведж не е нищо повече освен подставено лице на бившия премиер Таксин Шинаватра, който бе обвинен в корупция и бе свален с военен преврат през 2006 г. и след това емигрира.