Ураганът „Айда“ предизвика грандиозни наводнения и рядко извънредно положение в Ню Йорк през нощта в четвъртък и доведе до смъртта на най -малко девет души.

Ню Йорк наводнения
БГНЕС/EPA

Улиците се превърнаха в реки, станциите на метрото също бяха наводнени, а градските транспорти служби съобщиха, че услугата на практика не работи. Летищата „Ла Гуардия“ и „Джей.Еф. Кей“ отмениха стотици полети, както стана и в Нюарк, където видео показа терминал, наводнен от дъждовна вода.

Ню Йорк наводнения
БГНЕС/EPA

Наводненията затвориха големи пътища в множество квартали, включително Манхатън, Бронкс и Куинс. „Айда“ се стовари върху щата Луизиана през уикенда, като донесе тежки наводнения и торнадо, докато оставяше след себе си следа от разрушения, движейки се на север.

След Бурята „Айда“: Торнада и наводнения в североизточните щати

Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хочул обяви извънредно положение, тъй като поривите на отминаващата буря предизвикаха масови наводнения във финансовата и културна столица на страната, оставяйки кварталите Бруклин и Куинс тежко засегнати.

Ню Йорк наводнения
БГНЕС/EPA

Губернаторът на щата Фил Мърфи също обяви извънредно положение в съседния Ню Джърси, където според СNN поне един човек е бил убит в град Пасаик, с което потвърденият брой на загиналите от „Айда“ достигна 16.

„Тази вечер преживяваме историческо метеорологично събитие с рекордни дъждове в града, брутални наводнения и опасни условия по пътищата ни“, заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио в туит, когато обяви извънредно положение в града.

Ню Йорк наводнения
БГНЕС/EPA

Докато кадри от града показват автомобили, потопени по улици в целия град, властите призоваха жителите да не шофират по наводнени пътища.

Не знаете колко дълбока е водата и е твърде опасно“, се казва в туита на нюйоркския клон на Националната метеорологична служба (NWS).

Градските власти по-рано издадоха рядко предупреждение за наводнение, призовавайки жителите да се преместят на по-високо място.

Ню Орлиънс остана на тъмно заради ураган, стихията взе жертва (ВИДЕО/СНИМКИ)

В Анаполис, на 50 километра от столицата на САЩ, торнадо изтръгна дървета и събори стълбове за електричество.

Ню Йорк наводнения
БГНЕС/EPA

Очаква се „Айда“ да продължи разрушителния си път на север и да донесе обилни валежи в четвъртък в Нова Англия, където в края на август се разрази рядка тропическа буря.

БГНЕС