Ахтисаари на среща с посланиците на страните от НАТО в Брюксел
Ахтисаари на среща с посланиците на страните от НАТО в Брюксел / netinfo

Пратеникът на ООН за Косово Марти Ахтисаари трябва да се срещне с посланиците на страните от НАТО в централата на Северноатлантическия пакт в Брюксел, съобщи агенция Франс прес, като цитира говорителя на организацията Джеймс Апатурай.

Ахтисаари ще информира Северноатлантическия съвет за ситуацията в Косово и ще запознае посланиците на 26-те със съдържанието на плана си за статута на Косово, който представи на Белград и на властите в Прищина.

Сръбската област, където живеят предимно албанци, е под администрацията на ООН, а НАТО има около 17 хиляди военнослужещи в рамките на КейФОР от края на конфликта от 1998-1999 година.

В началото на февруари Ахтисаари предложи форма на суверенитет под контрола на международна мисия на ЕС и преговори по тези предложения между сръбските и албанските власти, които трябва да започнат на 21 февруари във Виена.

Говорителят на НАТО потвърди, че пактът е подготвен за всякакви възможности и това е било обсъдено от посланиците на заседанието им в сряда. Атлантическият съвет не обсъжда политическия статут на Косово, но всичко, което би могло да засегне сигурността, представлява фундаментален интерес за посланиците, подчерта Джеймс Апатурай.