Ахмадинеджад не взема на сериозно думите на Бернар Кушнер
Ахмадинеджад не взема на сериозно думите на Бернар Кушнер / netinfo

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че не взема на сериозно думите на френския външен министър Бернар Кушнер, предадоха световните агенции.

В неделя Кушнер предупреди, че светът трябва да се готви за война срещу Иран, ако икономическите санкции не накарат Техеран да се откаже от ядрената си програма.

По повод на това изказване Ахмадинеджад заяви: "Не взимаме на сериозно тези изявления. Думите, предназначени да привлекат вниманието на медиите, са различни от действителните позиции."

Изказването на дипломат номер едно на Франция предизвика вълна от коментари. Иран вече обвини Париж, че се опитва да копира позициите на Белия дом, припомня Франс прес.

Китай днес също изрази безпокойство от заплахите за военна интервенция срещу Иран, предаде Франс прес.

"Смятаме, че дипломатическите преговори остават най-доброто средство, за да бъдат решени проблемите, породени от ядрените амбиции на Техеран", каза говорител на китайското външно министерство.

Председателят на комисията по външни работи към руската Дума Леонид Слуцки заяви, че информациите за планове на САЩ да започнат война срещу Иран будят безпокойство, предаде ИТАР ТАСС.

Според Слуцки, ако се стигне до война, то тя ще дестабилизира Близкия изток, световната сигурност и икономика. Руският политик призова ЕС да положи всички усилия, за да попречи на САЩ да осъществят плановете си за нанасяне на бомбени удари по Иран, вместо да стои със скръстени ръце и да твърди, че светът трябва да се готви за нова война.

Изявлението на Кушнер беше направено в навечерието на заседанието на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. В петък Китай, САЩ, Русия, Великобритания и Франция ще обсъждат нова резолюция за санкции срещу Техеран.