Ахмадинеджад на посещение в Турция
Ахмадинеджад на посещение в Турция / снимкa: БГНЕС

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад пристигна в Истанбул и ще се срещне с турски представители, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Той ще обсъди с тях иранската ядрена програма и двустранните отношения.

Ахмадинеджад ще се срещне с турския президент Абдулах Гюл, а утре ще участва в бизнес форум и ще разговаря с турския премиер Реджеп Ердоган. Това е първото посещение на иранския държавен глава в държава членка на НАТО.

Турския външен министър Али Бабаджан заяви през юли, че Турция приема по искане на страните неофициална роля да консолидира и улесни преговорите между Иран и шестте сили, ангажирани в преговорите по иранската ядрена програма.

Междувременно източник от службата на турския премиер заяви, че очакваните споразумения в енергийната област, може да не бъдат сключени заради нови искания от иранската страна.

Очаква се тези споразумения да бъдат ключов елемент в разговорите на Ахмадинеджад с турските лидери. „Ако Ахмадинеджад не приеме споразумението, така както беше договорено, то няма да бъде подписано при това посещение“, допълни източникът.