Ахмадинеджад: Иран няма да направи отстъпки по ядрената си програма
Ахмадинеджад: Иран няма да направи отстъпки по ядрената си програма / netinfo
В момент, когато великите сили се опитват да накарат ООН да наложи нови санкции срещу Техеран, президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че страната му няма да прави отстъпки по ядрената си програма.

Иранците няма да отстъпят и ще защитят правата си, подчерта Ахмадинеджад в реч, произнесена в град Бушехр, която иранската телевизия препредаде пряко.

„Ядреният въпрос е най-голямото предизвикателство след революцията (от 1979 г.), но с божията помощ и благодарение на нашата съпротива то ще приключи в полза на иранската държава”, увери Ахмадинеджад, цитиран от БГНЕС.

Съветът за сигурност на ООН започна да обсъжда в понеделник нови санкции срещу Иран заради подозренията, че тайно продължава да разработва военна ядрена програма под прикритието на АЕЦ. Досега Съветът за сигурност е гласувал три резолюции със санкции срещу Техеран, за да го накара да сътрудници с МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) и да преустанови обогатяването на уран, чрез което се получава както гориво за ядрени централи, така и суровина за ядрена бомба.