/ БГНЕС
Африкански страни лобират ООН да разследва системния расизъм и полицейското насилие в САЩ и в други държави, в опит да защитят правата на хората от африкански произход, предаде Ройтерс.

В проекторезолюция, внесена в Съвета на ООН за правата на човека, се изразява тревога от "неотдавнашните инциденти с полицейско насилие срещу мирни демонстранти, които защитават правата на африканци и на хора от африкански произход". Тя ще бъде разгледана от правозащитния орган утре.

Днес 47-членният съвет се съгласи да заседава по молба на Буркина Фасо от името на африканските страни след смъртта миналия месец на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис. Смъртта му предизвика протести в САЩ и редица други държави.

Съединените щати напуснаха Съвета на ООН за правата на човека преди две години, защото той според тях е предубеден към техния съюзник Израел.

В текста на проекторезолюцията се призовава за създаване на "независима международна анкетна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата, свързани със системния расизъм, сигналите за нарушения на международни закони в областта на човешките права и посегателствата над африканци и хора от африкански произход в САЩ и на други места по света".

Предлага се комисията да проучи отговора на федерални, щатски и общински власти на мирните протести, "включително сигналите за употреба на прекомерна сила над протестиращи, минувачи и журналисти".
БТА