Африканци били нападнати от българи у нас?
Африканци били нападнати от българи у нас? / netinfo
Представителството на Върховния комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) в България съобщава за нападения срещу чужденците от африкански произход.

В съобщението на представителството, получено в Българската телеграфна агенция се уточнява, че на 13 май около 19.00 ч. двама африкански младежи – Насредин Раби Абду и Захер Нур, бежанци от Судан, са били нападнати от двама българи пред Централните хали в центъра на София. Един от нападателите е извадил нож и при пристигне на полицейски патрулен автомобил са се опитали да избягат, но са били заловени. Бежанците не са пострадали тежко, се отбелязва в съобщението.

От ВКБООН допълват, че на 19 януари т.г. е имало друг инцидент, когато бежанец от Нигерия е бил нападнат с нож пред популярна дискотека близо до НДК в столицата. Бързата намеса тогава на медицинските служби и усилията на лекарските екипи са спасили живота на пострадалия. В момента той не може да се труди за прехраната си поради последиците от нападението.

ВКБООН оценяват усилията на органите на МВР за бързите, адекватни и компетентни действия за залавяне на нападателите на двамата судански бежанци, както и на правителствените институти и неправителствените организации, които подкрепят и се грижат за търсещите убежище бежанците.