АФП: Височайши глави падат в корупционен скандал в България
АФП: Височайши глави падат в корупционен скандал в България / Снимка: Sofia Photo Agency
Височайши глави падат в корупционен скандал в България, коментира агенция Франс прес за оставките на двама български министри.

Българският премиер Сергей Станишев заяви, че е приел оставките на двама министри, последвали скандала за корупция, който разтърси неговото правителство. Оставките идат седмици преди доклада на Европейската комисия за напредъка на страната в реформирането на съдебната система и борбата с престъпността и корупцията. Намирайки се под натиск, Станишев каза, че ще се раздели с двама свои министри: министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който беше въвлечен в корупционен скандал, и министъра на правосъдието Георги Петканов.

В сряда Петканов обяви, че иска да подаде оставка по лични причини и че е уморен от “изключително тежката работа”. Политическият анализатор Кольо Колев каза за Франс прес: “Уволнението на Овчаров, въпреки че беше широко очаквано от обществото, все пак е един изключително смел ход”. Колев напомни, че Овчаров е държал ключова позиция в управляването на “многостранни интереси в българския енергиен сектор”.

Правителствените промени идват само седмици преди излизането на доклада на Европейската комисия за България, който се очаква да бъде отново критичен. Очаква се в него да се подчертае забавянето на правната реформа, неуспехът на правителството да се справи с корупцията и вкарването в затвора на известни престъпници, коментира Франс прес.