Афганистански граничари убиха момчета, събирали дърва
Афганистански граничари убиха момчета, събирали дърва / cнимка: Reuters

Афганистански гранични полицаи застреляха седем момчета в провинция Кандахар на границата с Пакистан, защото ги взели за бунтовници, съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите на командващия граничните войски в Южен Афганистан генерал Абдул Разик, докато патрулирали в района Шорабак, полицаите забелязали отдалеч група от седем млади мъже. Решавайки, че групата се готви да устрои засада, граничарите открили огън от около 400 м и убили момчетата. Впоследствие било установено, че жертвите са местни жители, които събирали дърва за огрев и не носели оръжие, информира БТА.

Злощастният инцидент се разигра край град Спин Болдак - входна точка за  бунтовници, които навлизат от Пакистан в Афганистан, за да извършват атентати срещу правителствените и международните сили, посочва Ройтерс.

Броят на цивилните, убити в Афганистан, където афганистанските сили за сигурност и чуждестранните военни се борят срещу бунта на талибаните, е отбелязал рекорд през 2009 г. Според ООН през 2009 г. са убити 2412 цивилни, като 70% са станали жертва на атаки, извършени от талибаните - главно самоубийствени атентати или експлозии на самоделни бомби. Убийството на цивилни е деликатен въпрос и президентът Хамид Карзай многократно е предупреждавал, че това подкопава подкрепата за неговата администрация и за присъствието на близо 115 000 чуждестранни войници.