Адвокатите на атентатора Царнаев се опитват да го спасят, искайки доживотен затвор
Адвокатите на атентатора Царнаев се опитват да го спасят, искайки доживотен затвор / снимка: Guliver/Getty Images

На процеса срещу Джохар Царнаев, който вече бе признат за виновен по всички 30 точки на обвинението за организиране на взривовете по време на Бостънския маратон, адвокатите му изложиха позицията си, че той трябва да бъде осъден на доживотен затвор без право на помилване, вместо на смърт за ролята си в атентата на 15 април 2013 г., предаде Ройтерс.

Джохар Царнаев беше признат за виновен за бостънския атентат

Сега съдбата на 21-годишния чеченец, намерен за виновен за убийството на 3-ма души и за раняването на 264 с две саморъчно направени бомби, както и за фаталното прострелване на полицай три дни по-късно, е в ръцете на съдебните заседатели в бостънския съд, отбеляза Си Ен Ен.

Защитата изложи аргумента си, че 26-годишният по-голям брат на Джохар - Тамерлан Царнаев, който почина часове след престрелката с полицията, е бил движещата сила зад атентата срещу маратона, докато Джохар е имал второстепенна роля.

Макар че в щата Масачузетс, където се води съдебният процес, смъртното наказание е отменено преди над 30 г., обвиненията срещу Царнаев са предявени в съответствие с федералното законодателство, което предвижда смъртна присъда.

Ако някой от съдебните заседатели реши, че Царнаев не заслужава смъртно наказание, то подсъдимият ще бъде осъден на доживотен затвор без право на помилване.

Източник: БТА