Адмирал Мълън е против война с Иран и изтегляне на контингента от Ирак
Адмирал Мълън е против война с Иран и изтегляне на контингента от Ирак / снимка: БГНЕС

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън заяви днес, че е против война с Иран и против изготвянето на изкуствен график за изтегляне на американския контингент от Ирак, предадоха световните агенции. "Точно в момента водя две войни и не ми трябва трета", лаконичен бе адмирал Мълън, когато бе попитан в интервю за телевизия "Фокс" за евентуално нападение срещу Ислямската република. В същото време той призова за продължаване на натиска върху Иран, за да бъде убедена страната да спре да обогатява уран, като отбеляза, че е окуражен от вчерашните преговори в Женева между шестте сили и Техеран, в които за първи път взе участие и представител на Съединените щати. „Вярвам, че Иран е на път да се сдобие с ядрено оръжие по някое време в бъдещето”, подчерта адмирал Мълън.

Що се отнася до Ирак, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ предупреди, че фиксирането на график за изтегляне на американския контингент от тази страна ще изложи на риск постигнатия в политическата и икономическата област напредък. Най-добрият начин за определяне на числеността на войските е правенето на оценка на условията и консултирането с американските командири на място, подчерта той.

Попитан за предложението на кандидата на демократите за предстоящите през ноември президентски избори в Съединените щати Барак Обама американският контингент от Ирак до 16 месеца, адмирал Мълън предупреди, че последиците от едно връщане на войниците у дома до две години могат да бъдат много опасни.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ изрази безпокойство по повод обединението на различни екстремистки и терористични групировки в племенните зони в Пакистан близо до границата с Афганистан. Адмирал Мълън даде смесена оценка за ситуацията в Афганистан, но подчерта, че в никакъв случай не може да каже, че Съединените щати губят войната.