Аборигени нападнаха премиера на Австралия
Аборигени нападнаха премиера на Австралия / Reuters

Премиерът на Австралия Джулия Гилърд бе изведена от силите за сигурност от хотел в Канбера след сблъсък с аборигени, които протестираха срещу националния празник, отбелязващ пристигането на първите британски заселници през 1788 г., предаде Франс прес.

Лейбъристката Гилърд и лидерът на консервативната опозиция Тони Абът са били обградени от демонстранти, които упреквали Абът, че е поискал премахването на постоянен аборигенски лагер в центъра на столицата.

От 40 години аборигените отбелязват в Канбера на 26 януари Денят на нашествието (Invasion Day) като реакция на отбелязвания на същата дата Ден на Австралия, посочва БТА.

Двамата политици бяха ескортирани от охранители и полицаи от частите за борба с безредици. Видимо шокираната Джулия Гилърд се спъна и падна в блъсканицата.

Впоследствие тя омаловажи инцидента и заяви, че е "корав човек". Министър-председателката раздаваше ордени на служители от спасителните служби, когато започна бъркотията.

Демонстрантите счупиха прозорци на хотела и скандираха "позор" и "расисти". Те протестираха срещу изказване на Абът, който настояваше за демонтирането на постоянния лагер на аборигените в столицата, който те приемат като свое посолство.

"Разбирам защо посолството е било създадено преди години, но смятам, че оттогава много неща са се променили към по-добро. Коренното население на Австралия може да се гордее с уважението, което изпитва към него всеки австралиец", добави Абът.

При пристигането на заселниците през 18-и век в Австралия е имало един милион аборигени. Днес те са само 470 000 от население от 22 милиона души.

През 2008 г. Австралия поднесе официални извинения на аборигените за несправедливостите към тях.

Аборигените продължават да са австралийската общност в най-неблагоприятно положение с продължителност на живот, която е съществено по-ниска от средната, и 14 пъти повече затворници спрямо другите австралийци.