Абхазия провежда операция по изтласкване на грузинските сили в Кодорското дефиле
Абхазия провежда операция по изтласкване на грузинските сили в Кодорското дефиле / снимка: БГНЕС

Въоръжени сили от сепаратисткия грузински регион Абхазия са започнали военна операция в контролираната от грузинските войски част на Кодорското дефиле. Това съобщи външният министър на непризнатата република Сергей Шамба, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Абхазки въоръжени сили започнаха операция за изтласкване на грузинските войски от дефилето", заявил Шамба по телефона от регионалната столица Сухуми.

По-рано обществената грузинска телевизия съобщи, че руски самолети са бомбардирали район от територията на сепаратистката провинция Абхазия, контролиран от грузинците. "Руската авиация бомбардира селата Сакени и Квапчара в Кодорското дефиле", се посочваше в съобщението на телевизията, цитирано от Франс прес.

Абхазките сепаратисти казаха, че не руски, а абхазки самолети са обстрелвали дефилето, предаде Ройтерс, като се позова на Интерфакс.

"Нашата авиация в момента извършва операция в горната част на Кодорското дефиле", е заявил пред Интерфакс абхазкият лидер Сергей Багапш.

Напрежението в Абхазия нарасна, откакто Тбилиси изпрати в петък войски да възстановят контрола над отцепилия се регион Южна Осетия. Русия на свой ред изпрати войски да възстановят статуквото, но нейни самолети започнаха да бомбардират цели извън Южна Осетия.

И двата грузински региона се отцепиха от Тбилиси след кървави войни в началото на 90-те години.

Абхазия обвинява прозападния грузински президент Михаил Саакашвили, че струпва военни части в горната част на Кодорското дефиле. Грузия отрича, посочва Ройтерс.