Абас уволни шефа на силите за сигурност в Газа
Абас уволни шефа на силите за сигурност в Газа / netinfo

Палестинският президент Махмуд Абас е уволнил Рашид Абу Шбак от поста генерален директор на силите за вътрешна сигурност в Ивицата Газа. Това предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на палестински източници.

Указът за уволнението на Шбак, който е и регионален лидер в Газа на движението „Фатах” на Махмуд Абас, е бил издаден, след като Шбак сам е подал оставка.

В указа не се посочват мотиви за отстраняването, нито дали вече бившият началник по сигурността е обвинен за това, че на 14 юни командваните от него бойни части бяха победени от ислямистите от „Хамас” в Ивицата Газа. Заради провала в Газа, където „Хамас” установи пълен контрол, Шбак бе обект на множество критики от средите на „Фатах”.

Агенциите припомнят, че преди месец президентът Абас е отклонил подадена от Шбак оставка заради негов конфликт с министър от предишното правителство на националното единство.

Видни членове на „Фатах” са съветвали Абас да уволни и съветника си по сигурността Мохамад Дахлан заради случилото се в Газа. Но засега изглежда Дахлан запазва поста си, посочва Ройтерс.