Абас поска от Ширак подкрепа за вдигане на ембаргото срещу кабината на Хамас
Абас поска от Ширак подкрепа за вдигане на ембаргото срещу кабината на Хамас / снимка: BGNES

Палестинският президент Махмуд Абас се срещна с държавния глава на Франция Жак Ширак и за пореден път поиска от европейците подкрепа за вдигане на тежкото ембарго срещу палестинското правителство на Хамас, предаде Асошиейтед прес.

Ако ембаргото не бъде премахнато, палестинският народ ще продължи да страда, каза Абас след разговори в Елисейския дворец. Палестинският лидер не поясни дали е получил някакви гаранции от Ширак, че международната хуманитарна помощ за палестинците ще бъде подновена.

Абас обаче отбеляза, че е изключително удовлетворен от разговорите с Ширак и добави, че Париж е готов да помогне да се разреши палестинско-израелският конфликт.

Ширак приветства Абас с добре дошъл и призова палестинците да покажат ангажираност към преговорите за разрешаване на конфликта чрез основаване на палестинска държава наред с израелската. Той посочи, че палестинското правителство на националното единство е първа стъпка към зачитане на условията на Четворката за Близкия изток. Френският държавен глава, цитиран от Франс прес, припомни на Абас ангажиментите на Организацията за освобождение на Палестина, имайки предвид процеса от Осло и признаването на Израел.

Махмуд Абас, който предишните дни посети Германия, Белгия и Великобритания, по-късно днес ще се срещне с френския външен министър Филип Дуст-Блази.