Абас не иска палестинска държава с временни граници
Абас не иска палестинска държава с временни граници / netinfo
На срещата си с държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс палестинският президент Махмуд Абас се противопостави на идеята за създаване на палестинска държава с временни граници, предаде Асошиейтед прес.

Подобна идея лансира миналия месец израелският външен министър; тя е и част от подкрепяната от САЩ "пътна карта" за установяване на мир в Близкия изток.

"Казахме на държавния секретар Кондълиза Райс, че отхвърляме каквито и да било временни решения . . . , защото не гледаме на това като на реалистична възможност", каза Абас на съвместна пресконференция с Кондълиза Райс.

В отговор Райс отново изрази ангажираността на САЩ към "пътната карта" за мир в Близкия изток. "Палестинският народ от дълго време чака да има своя държава. Израелският народ от дълго време очаква да заживее сигурно и в мир със своите съседи", каза Райс.

Райс допълни, че тя и президентът на САЩ Джордж Буш желаят да направят необходимото, за да помогнат това да стане реалност. Абас изрази решимостта си да бъдат произведени предсрочни избори, ако се провали последният кръг от коалиционни преговори с Хамас.