Абас насрочи за 26 юли палестински референдум
Абас насрочи за 26 юли палестински референдум / netinfo

Палестинският президент Махмуд Абас насрочи за 26 юли, събота, референдум в палестинските територии за политическа инициатива за признаване на Израел, предадоха осведомителните агенции.

Палестинският парламент, в който мнозинство има ислямисткото движение Хамас, ще се събере спешно в понеделник. Ще бъде обсъдена законността на референдума, насрочен за 26 юли от президента Махмуд Абас. Това съобщи пресслужбата на палестинския парламент.

Абас насрочи референдума въпреки настояванията на управляващата партия Хамас вотът да бъде отложен.

Очаква се на референдума мнозинството от палестинците да се обявят за създаването на тяхна независима държава и да признаят правото на Израел да съществува. В хартата на радикалната групировка Хамас е записано, че Израел трябва да бъде унищожен.

Ислямисткото движение Хамас оспори насрочения от палестинския президент референдум на 26 юли. Според ислямистите това е "преврат" срещу правителството, сформирано след януарските избори, на които те излязоха победители.

Ръководителят на сформираното от ХАМАС палестинско правителство призова палестинците да бойкотират референдума.

Ние призоваваме народа за бойкот на референдума. Това заявява Исмаил Хание за германския седмичник "Шпигел". Президентът няма право да се допитва до народа, аргументира се премиерът, подчертавайки, че няма закон, който да разрешава подобна консултация.

В интервюто за "Шпигел" Хание заявява, че движението ХАМАС било готово "да зачита съществуването" на еврейската държава, ако тя се задължи да сложи край на окупацията на завзетите през 1967 г. територии на Западния бряг на Йордан, включително Източен Ерусалим и даде на бежанците право да се завърнат. В замяна ХАМАС ще предложи "прекратяване на огъня за следващите 50 години", подчертава Хание. Докато окупаторът остава на наша земя, съпротивата ще бъде законно право на нашия народ, отбелязва палестинският премиер.