97 загинали при самолетна катастрофа в Източна Ява
97 загинали при самолетна катастрофа в Източна Ява / снимка: БГНЕС

97 души загинаха при катастрофа в източната част на остров Ява на индонезийски военно-транспортен самолет  C-130 "Херкулес" с 11 души екипаж и 99 пътници на борда, съобщи Ройтерс, като се позова на говорител на военновъздушните сили. Самолетът превозвал индонезийски военни заедно със семействата им. Сред загиналите има поне 10 деца, посочва Асошиейтед прес.

Самолетът летял от столицата Джакарта за източната част на Ява и изпълнявал рутинна учебна мисия, преди да се разбие недалеч от база на военновъздушните сили на границата между окръзите Мадиун и Магетан (на около 150 км югозападно от Сурабая), съобщил говорителят, цитиран от Ройтерс..
   
Машината помела няколко къщи, след което навлязла в близкото оризище и избухнала в пламъци. Пред местната телевизия "Метро Ти Ви" представител на властите в района отбеляза, че на земята са загинали най-малко още двама души. Самолетът бил напълно разрушен.
   
Индонезийската телевизия показа как пламъци обгръщат останките, а войници изнасят тела с носилки. Очевидци твърдят, че много от жертвите са силно обгорели.

АФП припомня, че това е вторият подобен инцидент с военен самолет само за две седмици. В началото на април, при друга авария с военен тренировъчен самолет, загинаха 24 военни.