88 души загинаха след катастрофа на самолет в руския град Перм
88 души загинаха след катастрофа на самолет в руския град Перм / снимка: БГНЕС

Самолет „Боинг 737” с 82 пътници на борда се разби в руския град Перм, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки Ирина Андрианова, говорителка на руското министерство на извънредните ситуации. Самолетът е изпълнявал курс от Москва за Перм.

Андрианова разказа, че самолетът е излетял от Москва в 01.10 часа московско време (десет минути след полунощ българско време). След два часа, когато е предприел заход за кацане в Перм, връзката на наземните диспечери с пилотската кабина била загубена. Самолетът тогава е бил на височина от 1500 метра.

След това машината била открита, паднала в пределите на града, но в безлюдна местност. При удара със земята самолетът се взривил и избухнал в пламъци. На мястото на катастрофата са пристигнали противопожарни и спасителни екипи. Пожарът е локализиран.

Всички пътници в самолета, както и екипажът са, загинали. Пасажерите са били 82, а екипажът – шест души. В самолета са пътували седем деца. Сред загиналите в авиокатастрофата има и 21 чужди граждани. Сред тях са девет души от Азърбайджан, петима от Украйна, по един от Франция, Швейцария, Латвия, САЩ, Германия, Турция и Италия, се казва в разпространеното съобщение.

Екипите от спасители, служители на милицията и пожарникари са намерили едната от черните кутии на разбилата се машина. Тя вече е изпратена в лаборатория за анализ, за да се установят причините за трагедията.

При падането си, Боингът е повредил железопътната линия на Трансибирската магистрала, прекъснат е участъкът Перм-Екатеринбург. Разрушена е контактната мрежа и около 500 метра от линията, съобщиха от компанията, която поддържа магистралата.

Руският президент Дмитрий Медведев е бил информиран за трагедията от Сергей Шойгу, министъра на извънредните ситуации. Председателят на Следствената комисия към руската Генерална прокуратура Валдимир Маркин обяви, че във връзка с катастрофата е заведено углавно дело за нарушение на правилата на безопасността на полетите.

Самолетът „Бойнг 737” е бил собственост на филиал на руския авиопревозвач "Аерофлот".