85% по-малко туристи в Мексико заради грипа
85% по-малко туристи в Мексико заради грипа / снимка: БГНЕС

Потокът от чуждестранни туристи, посещаващи световно известните мексикански курорти в Канкун, Ривиерата на маите и Косумел, е намалял с 85%, се казва в съобщение на министерството на туризма на щата Кинтана Роо, на чиято територия те са разположени. "Започвайки от 23 април, когато на територията на Мексико беше потвърден първия случай на смърт на човек, заразен с новия грип AH1N1, потокът от чужди туристи намаля с 90 хиляди души", се посочва в комюникето, цитирано от РИА "Новости".

Около 100 милиона долара достигат икономическите загуби, временно са затворени 16 хотела, съобщава още министерството на туризма. Най-сериозно е пострадала испанската верига от хотели Riu, Barcelo, Oasis, Melia, както и френската - Club Med. Хотелите, разположени край златистите плажове на Канкун, Ривиерата на маите и Консумел, разполагат с 74 хиляди стаи.

Обикновено чуждите туристи, пристигащи в Мексико, харчат средно по 1100 долара, се казва в документа. Заради спада на притока на чужди туристи в страната, служителите на хотелите излизат в неплатени отпуски или на непълна работна седмица, отбелязва БГНЕС. Доходите от туризъм са важно перо за мексиканския бюджет. Те са на второ място след петрола. Ежегодно страната се посещава от 20 милиона туристи, а печалбите надхвърлят 20 милиарда долара. Според оценките на експертите тази година заради грипната епидемия Мексико може да загуби няколко милиарда долара.