8 години затвор за гуру, измъкнал парите на семейство аристократи
8 години затвор за гуру, измъкнал парите на семейство аристократи / снимка: sxc.hu

Манипулатор от Оксфорд беше осъден на осем години затвор, след като близо десетилетие упражнявал психологическо влияние върху семейство френски аристократи и измъкнал цялото им състояние, предаде Асошиейтед прес.

Между 2000 и 2009 г. Тиери Тили убеждавал семейството, че съществува заговор, застрашаващ живота на Гислен дьо Ведрин и 10 души от нейното семейство.

Четиридест и осем годишният Тили убедил фамилията, че е висш шпионин от НАТО, довереник на президенти и финансов гений, а също представител на древен орден, който се бори със силите на злото.

Подложени на продължителното промиване на мозъка, членовете на фамилията се затворили в дома си, продали всичко, което притежават, включително семейния замък, и дали на "гуруто" над 4,5 милиона евро, "за да плаща на закрилниците им", пише БТА.

Тили беше признат за виновен в психологическа злоупотреба и лишаване от граждански права. Неговият съучастник Жак Гонзалез получи присъда от четири години затвор.

Адвокатите на Тили заявиха, че семейството от района на Бордо (хора на възраст от 16 до 89 години) са действали по своя воля.