8 души бяха убити при сблъсъци в столицата на Йемен
8 души бяха убити при сблъсъци в столицата на Йемен / снимка: Reuters, архив

Най-малко осем души бяха убити в столицата на Йемен Сана при тежки сблъсъци между силите на президента Али Абдула Салех и подкрепящи антиправителствените демонстранти военни и племенни бойци, предаде Франс прес.

Трима от убитите са загинали при артилерийски обстрел на Площада на промяната, където лагеруват протестиращите, които настояват за оставка на Салех.

При нощните боеве в района на площада се сражаваха Първа бронирана дивизия на генерал Али Мохсен ал Ахмар, който се присъедини към демонстрантите, и силите на президента Салех, сред които командваната от сина му Ахмед Републиканска гвардия.

Имаше сблъсъци и в северния столичен квартала Ал Хасаба между силите на Салех и съюзени с него племенни бойци и хората на подкрепящия бунта влиятелен племенен водач шейх Садик ал Ахмар, предава БТА. При бомбардировки в Ал Хасаба са убити братът на подкрепящия Салех шейх Сагир бин Азиз и още трима души.

Въпреки продължаващи от месеци антиправителствени прояви и международен и регионален натиск, Салех, който е на власт от 33 години и е обвинен в корупция и шуробаджанащина, отказва да се оттегли и отхвърля план на арабските монархии от Персийския залив за мирно предаване на властта.