71 души са загинали при авиокатастрофата в Бишкек
71 души са загинали при авиокатастрофата в Бишкек / снимкa: БГНЕС
Пътнически самолет катастрофира на летище в киргизката столица Бишкек. Според първоначална информация самолетът е паднал при излитане. 71 души са загинали при катастрофата, съобщи киргизкото Министерство на здравеопазването.

Броят на убитите вероятно ще нарасне, защото спасителните екипи продължават издирванията сред останките от самолета, каза по телефона говорителката на министерството Елена Баялинова. По думите й 15 ранени са настанени в болница в Бишкек, двама от които са в реанимация.

ИТАР-ТАСС допълва, че машината е летяла по маршрут Бишкек-Техеран и е била наета от иранската авиокомпания "Осман". Агенциите не съобщават данни за националността на пътниците и екипажа.

По предварителни данни на борда на катастрофиралия самолет "Боинг-737" е имало 90 души - пътници и екипаж. Това съобщи министърът на извънредните ситуации на Киргизстан Камчибек Ташиев, цитиран от РИА "Новости".

Според руската агенция самолетът е паднал и се е възпламенил на 2 километра от международното летище "Манас" в района на село Джанги джер. Всички налични сили на киргизкото Министерство на извънредните ситуации са насочени към мястото на инцидента.

Според Интерфакс самолетът е на частната киргизка компания "Итек еър" и е летял за Иран. Той е бил взет под аренда от иранската компания „Осман“. Не са ясни причините за инцидента.

По предварителни данни, причината за катастрофата е разхерметизиране на корпуса на самолета, заяви премиерът на Киргизстан Игор Чудинов. /БТА/