7 ранени при сблъсъците в Унгария
7 ранени при сблъсъците в Унгария / netinfo

7 души са ранени, а други 62 са задържани от полицията по време на продължилите трета нощ сблъсъци в унгарската столица Будапеща. На деманстрациите пред парламента тази нощ са се стекли над 10 000 души. Обстановката по улиците на Будапеща започна да се успокоява тази сутрин.

Демонстрантите искат оставката на премиера-социалист Ференц Дюрчани, който призна, че е излъгал, за да спечели изборите по-рано тази година.

От началото на сблъсъците в понеделник вечерта са пострадали общо 255 души, а над 200 са арестувани. "Не знам кой за какво се готви, но мога да ви уверя, че полицията ще наказва строго всяко незаконно действие", заяви тази сутрин началникът на полицията в Будапеща.

Унгарското социалистическо правителство кани на преговори днес следобед президента и лидерите на всички парламентарни партии, за да бъде обсъден въпросът как да се сложи край на антиправителствените протести и безредиците в Будапеща.

Опозицията обаче обяви, че не възнамерява да участва в преговорите. Най-голямата, унгарска опозиционна партия ФИДЕС обаче отмени митинга си, насрочен за събота. Правителството предупреди, че той може да разпали напрежението и да доведе до нови безредици.

"В интерес на мирните и добронамерени граждани ФИДЕС реши да отмени митинга, насрочена за събота, и да го организира по-късно, след местните избори на 1 октомври", каза Ласло Ковер от ръководството на опозиционната партия.