/ iStock/Getty Images
Седем души са загинали при експлозията на 9 април във водноелектрическа централа в Северна Италия, сочи окончателният брой на жертвите, публикуван от пожарната служба, която сутринта откри тялото на последния изчезнал човек, предаде АФП.

Електроцентралата се управлява от Enel Green Power, звеното за производство на енергия от възобновяеми източници на италианския гигант Enel, който създаде фонд от 2 млн. евро за жертвите и техните семейства.Компанията обясни, че пожар е засегнал един от двата блока на електроцентралата в Барги, но причината за бедствието остава неясна.
Според Enel Green Power в момента на експлозията в централата са се извършвали "дейности за подобряване на ефективността".
 

"Не е имало проблем с безопасността; работата е била планирана от септември 2022 г. като техническа актуализация", обясни Салваторе Бернабей, главен изпълнителен директор на Enel Green Power, цитиран от вестник Il Corriere della Sera.

Работата е била поверена на три големи специализирани компании: Siemens, ABB и Voith.

В момента тече разследване на прокуратурата в Болоня, което ще провери, наред с други неща, веригата от подизпълнители, заяви пред местната преса прокурорът на Болоня Джузепе Амато.

В края на 2021 г. Италия разполага с 4646 водноелектрически централи, повечето от които са в северната част на страната. В края на 2021 г. водноелектрическите централи, с производство от 45,39 тераватчаса, представляват повече от 14% от националното потребление и 39% от производството от възобновяеми източници.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС